Valikko Sulje

Sveitsi edelläkävijänä

Sveitsi, kokemuslääketieteen edelläkävijä

Sveitsissä on tällä hetkellä kaksi kokemuslääketieteen ammattiryhmää, joissa on mahdollista suorittaa liittovaltion tasoinen korkeampi loppututkinto.
  • Naturopaatti (Naturheilpraktiker mit eidgenössischem Diplom)
    4 vaihtoehtoisen lääketieteen hoitojärjestelmää (www.oda-am.ch)
  • Täydentävien hoitomuotojen terapeutti (Komplementärtherapeut mit eidgenössischem Diplom)
    11 yksittäistä terapiamuotoa (www.oda-kt.ch)
SfbI on hyväksynyt nämä korkeaa ammattipätevyyttä omaksuneet ja harjoittavat luontaisterapeutit 28.4.2015.
 

Naturopaatin ammatti

Naturopaatin ammatilla on Sveitsissä pitkät perinteet ja se on tärkeä osa virallista terveydenhuoltoa. Maassa työskentelee nykyään noin 2500 naturopaattia. Naturopaatti on terveydenhuollon ammattihenkilö joka hoitaa ihmisiä, joilla on terveydellisiä ongelmia. Hänen tehtävänsä on myös auttaa ylläpitämään terveyttä ja ennaltaehkäisemään sairauksia käyttäen vaihtoehtoisen lääketieteen kokonaisvaltaisia menetelmiä. Hän osaa tehdä lääketieteellisen alkuarvioinnin, ohjata potilaan tarvittaessa lääkärin hoitoon ja hän osaa varmistaa, että vaihtoehtoisen lääketieteen hoitoja voidaan käyttää turvallisesti. 
 
Sveitsissä hyväksyttiin vuonna 2015 koko liittovaltion kattava yhtenäinen vaihtoehtolääketieteen ammattitutkinto, joka koskee muiden kuin lääkäreiden harjoittamaa vaihtoehtohoitoa. Tämä liittovaltion tasoinen korkeampi ammattitutkinto on Euroopan laajuisesti ainutlaatuinen ja uraa uurtava. Se merkitsee vaihtoehtolääketieteen nivoutumista osaksi Sveitsin terveydenhoitojärjestelmää. Uusi liittovaltion tutkintotodistus takaa yhdenvertaisen ja korkeatasoisen hoidon.
 
Tutkinnon suorittanut saa Sveitsin liittovaltion diplomin, joka oikeuttaa itsenäiseen ammatinharjoittamiseen nimikkeellä `Naturheilpraktiker mit eidgenössischem Diplom` seuraavissa hoitomuodoissa:
  • Ayurveda-lääketiede
  • Homeopatia
  • Perinteinen kiinalainen lääketiede TCM
  • Perinteinen eurooppalainen luontaislääketiede TEN.
Koulutus koostuu 4050 opintotunnista, joista vähintään 1660 tuntia on lähiopetusta. Koululääketieteen lähiopetuksen osuus koulutuksesta on yli 700 tuntia.  
 
Diplomi erikoistaa neuvovaan ja ohjaavaan terveydenhoitoon, joka perustuu terveysongelmien kokonaisvaltaiseen näkemykseen ja vaihtoehtoisiin järjestelmiin. Tutkinto luo Sveitsiin tunnustetun ja suojatun nimen ja antaa kokemuslääketieteen terapeuteille lisää valmiuksia jatkaa laadukasta yhteistyötä julkisen terveydenhuollon rinnalla. Sveitsissä Naturopaattien ja vaihtoehtohoitoja tarjoavien terveysammattilaisten hoidot korvataan vakuutusyhtiöiden hoitovakuutuksista. Maassa toimivilla lääkäreillä on mahdollisuus opiskella fytoterapiaa, homeopatiaa, antroposofista lääketiedettä ja kiinalaista lääketiedettä. Näihin perustuva lääkärin antama hoito on kaikkien saatavissa ja ne korvataan pakollisesta perussairausvakuutuksesta.
 
Tämän diplomiin johtavan uuden, ammatillisen / korkeamman tutkinnon järjestämisestä vastaa vaihtoehtoisen lääketieteen työelämän kattojärjestö, Sveitsin Oda AM (www.oda-am.ch). Siihen kuuluu 11 vaihtoehtoista lääketiedettä edustavaa ammatillista järjestöä ja se toimii SfbI:n toimivaltuuksilla.
error: Content is protected !!